Interscan Schiffahrt GmbH

De Duitse rederij Interscan Schiffahrt GmbH begon eind 2011 met het testen van de XBEE enzymtechnologie aan boord van de M/S Paivi.

Na een zeer positieve evaluatie medio 2012 besloot Interscan het gebruik van XBEE binnen de vloot verder uit te breiden. Na een nieuwe evaluatie in 2015 wordt XBEE nu permanent in de hele vloot (23 schepen) gebruikt.

Uit de onderstaande foto’s van de bunkers van de M/S Tim (zonder XBEE) en M/S Paivi (met XBEE) worden de krachtige reinigingseigenschappen van XBEE wederom goed duidelijk.

Evaluatie 2012

Na 10 maanden gebruik van de XBEE enzymtechnologie in stookolie HFO180 aan boord van de M/S Paivi was duidelijk geworden dat:

  • de uitlaatrook aanmerkelijk lichter was geworden;
  • de brandstofproblemen door het samenclusteren van asfaltenen en andere onzuiverheden in de stookolie waren opgelost;
  • de separator veel beter was gaan functioneren;
  • het watergehalte in de settling tank was verminderd.

Evaluatie 2015

Na de positieve evaluatie in 2012 is de toepassing van XBEE binnen de vloot geleidelijk verder uitgebreid.

Door nieuwe regelgeving was Interscan genoodzaakt het gebruik van HFO180 voor een groot deel van de vloot te staken en te vervangen door MGO.

Normaal gesproken dienen voor een omschakeling van stookolie naar MGO de tanks volledig te worden gereinigd; een tijdrovende en kostbare operatie.

Bij de schepen waarbij al geruime tijd XBEE aan de stookolie werd toegevoegd bleken de tanks echter al volledig gereinigd.

De verklaring van Interscan

“De tanks van de M/S Paivi, op dat moment gevuld met HFO180 werden geopend om de conditie te controleren. Vanwege de nieuwe milieuwetgeving in de huidige vaargebieden kon het schip niet langer blijven varen op zware stookolie.

Daarom was het noodzakelijk om het brandstofsysteem om te zetten van HFO naar MGO. Om de tanks te kunnen vullen met de nieuwe gasolie moesten de tanks worden gereinigd.

Bij de inspectie van de tanks bleek deze reiniging door het gebruik van XBEE echter helemaal niet meer nodig te zijn. De XBEE enzymen hadden de tanks al volledig gereinigd.

Deze reinigingsprestaties overtroffen onze verwachtingen.”

Afbeeldingen van HFO-bunkers zonder en met XBEE

Over Interscan Schiffahrt GmbH

Interscan Schiffahrt GmbH is opgericht in 1973 en is gespecialiseerd in het verschepen van containers, houtproducten en droge bulkladingen door Europa.

De rederij beschikt over 3 schepen van circa 6500 DWT die zijn uitgerust met kranen en wereldwijd worden ingezet. Daarnaast opereert Interscan 8 schepen met een laadvermogen van circa 3000 DWT die voornamelijk in Europa varen.

Tot slot voert Interscan het management over nog eens 12 schepen met een laadvermogen van circa 5500 DWT.

Minder kosten en meer rendement door toepassing van hightech enzymtechnologie